1118full-minik-rosing.jpg

Minik Rosing

" Kaptain Jonas Bergsøe, maleren Per Kirkeby og jeg formulerede for en del år siden ideen om en rejse til Nordøstgrønlands sagnomspundne og svært tilgængelige fjordsystemer. Tanken var, at give en gruppe forskere og kunstnere mulighed for at gå på opdagelse i en næsten ukendt del af Grønland, og hver for sig koncentrere sig sin egen metier og beskrive den samme egn fra hver deres professionelle synspunkt.
   
Rejsen blev gennemført i sommeren 2011 med den tremastede bramsejlsskonnert Activ, og dannede grundlag for en omfattende videnskabelig og kunstnerisk produktion, herunder den prisvindende film Ekspeditionen til Verdens ende. Udover at opfylde sine primære videnskabelige og kunstneriske mål, åbnede ekspeditionen for en bred vifte af formidlingsaktiviteter inden for videnskab, kunst, Grønlandske og arktiske forhold og søfartshistorie.Ingen kan være i tvivl om, at Activ er en inspirerende ramme for forskere og kunstnere med ekspeditionsromantiske tilbøjeligheder.

Mine erfaringer fra mange års skibsbaseret geologisk feltarbejde og som togtleder på Galathea III er, at de operationelle forhold i forhold til selve skibets drift, ofte står i vejen for de videnskabelige aktiviteter. Her har Activ vist sig usædvanlig fleksibel, og med god plads til både transport og anvendelse af videnskabeligt udstyr og prøver. Det er min vurdering, at der er behov for en forskningsplatform som Activ, og at prisniveauet for operationer med Activ er meget konkurrencedygtigt. Der vil derfor med stor sandsynlighed løbende være forskningsprojekter som med fordel vil kunne løse deres logistiske opgaver gennem chartring af Activ. "

Minik Rosing
Professor, Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet